Areál je už pripravený. Prví zahraniční hostia prichádzajú.

10.07.2008 Kežmarok

Aktuálne dianie v Kežmarku pred festivalom Európske ľudové remeslo
Toto historické podtatranské mesto zajtra už po 18. raz otvorí svoje štýlové mestské brány, aby vo svojom centre privítalo vyše 800 účinkujúcich a približne 200 remeselníkov v rámci medzinárodného festivalu Európske ľudové remeslo. Festival každoročne navštívi počas troch dní cca 50 tis. návštevníkov a preto Kežmarok ani v tomto roku nechce očakávania domácich a zahraničných účastníkov sklamať.
V tomto roku je festival venovaný rybárskemu cechu a ten dostane priestor na hradnom nádvorí, kde sa bude nachádzať oddychová zóna a kde sa vďaka postavám z histórie čas nachvíľu zastaví.
Okrem remeselníkov, ktorí budú pred očami návštevníkov predvádzať svoje majstrovstvo a uchádzať sa o titul Kráľa remesla, návštevníci si budú môcť cez deň pozrieť program na dvoch javiskách a v na nádvorí hradu, v sobotu vyvrcholí podujatie nočným ohňostrojom a v nedeľu vyhlásením Kráľa remesla (16,00 h na hlavnom javisku).
V expozíciách hradu ožije rozprávka pre malých a veľkých a v noci si prídu na svoje priazvinci Krvavých dejín - zdramatizovanej prehliadky hradu.
V týchto chvíľach vyrastá pod oknami radnice aj Detské mestečko pre najmenších účastníkov a svoje služby si pripravuje aj pošta a Klub filatelistov, ktorý vydal príležitostnú pečiatku a lístky s prítlačov venované práve 18. ročníku EĽRO.
Na rybie špeciality bude lákať Hotelová akadémia O. Brucknera, ktorá pod bránou a medzi múrmi hradu pripraví ochutnávky rybích špecialít. V košiari pred hradom nebudú chýbať ovečky a ukážky výroby syra, pričom celý reál bude popretkávaný drevenými stánkami - dielničkami, v ktorých ožije takmer 50 druhov remesiel.
Okrem účastníkov zo Slovenska sa na festivale predstavia hostia z ČR, Poľska, Maďarska, Bulharska, Turecka, Ruska, Estónska, Srbska, či \"spradieratori\" z Talianska (tance a hudba doplnené žonglovaním z vlajkami).
Festival sa začne zajtra, t.j. piatok 11.7. 2008 o 13.00 dobýjaním brán a odovzdaním kľúča od mesta primátorom cechovému richtárovi.

Dovidenia v Kežmarku už tento víkend.
Za organizátorov,
Adriana Saturyová
 

Vyberte región